ISO 14001 - Ledningssystem för miljö

En internationell standard för certifiering på området miljö

Standarden riktar sig till företag och organisationer som vill effektivisera sin verksamhet och minska sin miljöbelastning.

En ISO 14001 certifiering visar en engagerad inställning till miljöhantering för kunder och övriga intressenter.

Varför ISO 14001 - certifiering?

När en organisation har implementerat ett miljöledningssystem säkerställer det dessutom miljööverensstämmelse, lagaefterlevnad, förbättrar miljöprestanda och ger ett systematiskt och strategiskt tillvägagångssätt för miljöfrågor. Läs nedan om de olika fördelarna med ISO 14001!

Identifiera risker och möjligheter

Varje organisation är annorlunda, ISO 14001 tillåter organisationer att identifiera de miljöfrågor som gäller dem. Den styr organisationer i hantering, övervakning och kontroll av dessa frågor och identifiering av risker och möjligheter som antingen kan förbättra eller förhindra uppnåendet av deras miljömål.

Stärka förhållandet hos era kunder och övriga intressenter

En ISO 14001-certifiering kan förbättra organisationens rykte och förbättra intressentrelationer. Om en intressent kräver ISO 14001-certifiering är det uppenbart att förhållandet kommer att förbättras vid certifiering. 

Förbättra affärsutvecklingen

Om en organisation söker nya klienter är det möjligt att en organisation kan stöta på en klient som kräver att leverantörerna är ISO 14001-certifierade. Att ha certifiering kan således ge organisationer en konkurrensfördel.

Förbättringar av säkerhetsprocesser

Processen för certifieringsgranskning kan också vara till nytta för en organisation. En revision av certifieringsorganet säkerställer att ledningssystemet har implementerats och underhållits korrekt, och det identifierar också möjligheter till förbättringar och potentiella risker som organisationen kan ha missat.

Säkerställa ledningens engagemang

ISO 14001 kräver att företagsledningen förbinder sig och leder genomförandet och upprätthållandet av bästa miljöprinciper. Att engagera ledarskapet kommer att öka medarbetarnas engagemang.